BLOG – Sponsored Content: zo wordt jouw verhaal een succes

Sponsored content is een mooie formule om meer zichtbaarheid te krijgen op een inhoudelijke manier. Sinds een jaar of twee bieden wij op Computable organisaties de mogelijkheid om hun verhaal te vertellen; een semi-commerciële boodschap in een redactioneel jasje op de homepage, tussen de redactionele content.

Computable is een ICT-vaktitel met een sterke redactionele formule; we schrijven over het laatste nieuws en ontwikkelingen binnen de ICT-markt. Iets wat al 50 jaar wordt gewaardeerd door onze lezers. Het is dan ook niet vreemd dat we door de jaren heen gekeken hebben hoe we commerciële proposities kunnen aanbieden zonder dat die proposities afbreuk doen aan de redactionele onafhankelijkheid. Sponsored content is –mits het juist wordt ingezet- een uitstekende manier om klanten hun verhaal te laten vertellen door middel van inhoud in plaats van een standaard display advertising.

De successen van deze plaatsingen zijn echter wisselend. Het ene artikel scoort qua pageviews vele malen beter dan het andere. Dan rijst natuurlijk de vraag: is er een succesformule die je kan aanhouden om gegarandeerd te scoren? Wat werkt wel en wat niet? Ik heb de afgelopen twee jaar genoeg sponsored content trajecten op Computable begeleid om te kunnen concluderen wat beter werkt en wat vooral niet. Hieronder een aantal take-aways voor wanneer je zelf aan de slag gaat met het produceren van een sponsored content artikel.

De kunst van de titel: waarmee genereer je meer kliks?

“Deze 5 succesfactoren vergroten…” “De toekomst van ….” “Blockchain zal de wereld ….”. Dit zijn stukjes titels van de best gelezen sponsored content artikelen van vorig jaar. De titel is essentieel, want daarmee trek je de lezer naar jouw stuk. Een rondje langs de best scorende artikelen van 2017 leert ons de volgende dingen:

  • Toplijstjes werken nog altijd. Op zich is dit niets nieuws, maar het mag wederom benadrukt worden. Als je ergens in de tekst een relevant opsomming hebt, dan is het raadzaam om te kijken of je jouw titel hierop kan aanpassen.
  • Titel met een sterke opinie: een opinie wordt beter gelezen dan andersoortige content. Dus als je ergens in de tekst een heldere stelling of mening hebt staan, focus hier dan op bij het bedenken van de titel.
  • Hou het kort: de titel moet uitnodigen om door te klikken, interesse wekken. De kunst van het weglaten is hierop van toepassing, want je wil wel iets aan de verbeelding overlaten. Als je teveel prijsgeeft in de titel, geef je de lezer teveel input om daar al te concluderen of ze het interessant genoeg vinden om verder te klikken. Maximaal 70 tekens inclusief spaties is wat wij aanhouden.

Opdelen is doorlezen; verhoog de time spent met tussenkoppen

Je wil natuurlijk dat lezers het hele artikel doorlezen en de onderkant van de pagina bereiken. Daar staat immers de call to action, waar je ruimte hebt om jouw organisatie, product of dienst toe te lichten. Een waardevol hulpmiddel is om jouw tekst op te delen in korte paragrafen en elke paragraaf te voorzien van een relevante tussenkop. Het klinkt logisch, en dat is het ook, want het werkt. Het opbreken van teksten door het plaatsen van tussenkoppen oogt rustiger en zorgt voor een fijnere leesbaarheid, zoals je hieronder kan zien.

Bron afbeelding: Computable.nl

Links een lange lap tekst uit een artikel van vorig jaar. Rechts een andere tekst uit 2017 die opgebroken is met streamers (quotes uit de tekst) en tussenkoppen. De linker tekst scoorde een time spent van 02:30 minuten. De rechter tekst had een time spent van 06:53 minuten. Een significant verschil.

Vermijd de commerciële valkuil

Het is wellicht een open deur, maar het moet toch benoemd zijn: een veelgemaakte fout bij het schrijven van sponsored content is toch altijd wel de drang om de commerciële propositie prominent te belichten. Op zich niet vreemd dat het gebeurt, maar stel jezelf de vraag; voor wie schrijf je het stuk? Voor jezelf of voor de juiste doelgroep? Blijf vooral ver weg van de verkapte commerciële boodschap. De lezer heeft je snel door en dit gaat ten koste van het resultaat (een lage time spent op het artikel en minder traffic naar jouw website). De meest succesvolle sponsored content artikelen op Computable waren opiniestukken, waar een schrijver namens een organisatie zijn of haar visie blootgeeft rondom een IT-vraagstuk of trend. Het meest recente voorbeeld hiervan is een artikel van Sogeti over de toekomst en potentie van Blockchain. Dit artikel scoorde in een week tijd maar liefst zeven keer zoveel pageviews dan een gemiddeld sponsored content artikel. Daarnaast was het die week het op één na best gelezen artikel op Computable.

Kortom als je deze bovenstaande punten voortaan meeneemt in het ontwikkelen van content, is de kans groot dat jouw artikel bovengemiddeld goed gaat scoren op onze (en waarschijnlijk ook andere) platformen.

Succes!

Tom Vis
Campaign Manager, Jaarbeurs IT Media