BLOG – Brand Awareness: weer zo’n lekker containerbegrip

brand awarenessHet klinkt vrij simpel: mijn doelstelling is brand awareness creëren. Maximale exposure met minimale inspanning. Maar is dat eigenlijk wel zo simpel? Of wordt het toch stiekem onderschat? Hoe belangrijk is brand awareness en hoe creëer je dit daadwerkelijk? Misschien nog wel belangrijker, waar bevindt mijn doelgroep zich nou echt? En niet te vergeten, hoe benader en bereik ik ze dan?

Binnen onze platformen van IT Media zien wij dat content marketing een cruciaal onderdeel is van brand awareness. Simpelweg een banner plaatsen zonder inhoudelijke boodschap is er niet meer bij. In de wereld van sponsored content, advertenties en banners moet je zien op te vallen om jouw potentiële lead te treffen. Maar hoe kan content marketing nou echt helpen brand awareness te creëren?

Stap 1: Doelgroep

Belangrijk hierbij is dat je analyseert wie precies je doelgroep is. Wie is jouw buyer persona? Waar vergaart hij of zij de informatie die voor hem of haar geschikt is? En als je dan al weet wie precies jouw doelgroep is, in welke fase van de buying cycle wil je ze dan treffen?

Stap 2: Strategie

Wanneer de doelgroep en de buying cycle in kaart is gebracht, moet je de strategie bepalen. Wat wil je precies bereiken? Wat zijn je doelstellingen? Pas dan kan je inzichtelijk krijgen welke keuzes je moet maken om je doelgroep te bereiken. Wil je inhoudelijk met ze in contact komen middels sponsored content of ben je op zoek naar de mogelijkheid om je naamsbekendheid te vergroten middels banners?

Stap 3: Kanaal

Anno 2018 gaat iedereen die op zoek is naar informatie googelen, struinen zij kennisplatformen af, downloaden content en zijn zij op zoek naar voorbeelden zoals reference cases of verhalen van gelijke organisaties/personen om de juiste oplossing te vinden. Daarnaast is social media één van de belangrijkste kanalen geworden om je boodschap over te brengen. Stel jezelf hierbij de vraag: welk platform past bij mijn doelgroep en niet te vergeten, bij ons als bedrijf?

Zodra je alles voor jezelf helder hebt gekregen, moet je pas echt aan de slag. Het is natuurlijk volledig afhankelijk van welke situatie jouw bedrijf zich bevindt om te bepalen wat voor jouw bedrijf de ideale weg is, maar hoe creëer je dan een succesvolle brand awareness campagne? Een paar gouden tips om je hier mee op weg te helpen:

  • Maak gebruik van HARO (Ladd, 2017): Help A Reporter Out. “Wij van WC eend adviseren WC eend”, een veelgenoemd voorbeeld van hoe je het precies niet wilt. Onafhankelijkheid is de key. Dit kan worden gerealiseerd door gebruik te maken van referenties van de klant, maar je kan natuurlijk ook kijken naar samenwerkingsmogelijkheden met redactieleden en je expertise tonen op kennisplatformen.
  • “Verhoging van de frequentie verhoogt de efficiency van de campagne” (Derksen, sd). Bij veel online display campagnes kijkt men naar de CTR en unieke kliks, terwijl het juist omgekeerd moet. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat gemiddeld iemand 5-7 keer een logo/advertentie moet hebben gezien om het daadwerkelijk te herkennen, hoe hoger de unieke clicks in verhouding tot de CTR is dus eigenlijk simpelweg gewoon zonde.
  • Zorg voor een goede website en vindbaarheid: je kunt een nog zo fantastische campagne bedenken, maar als je prospects vervolgens je niet kunnen vinden of de weg kwijt raken op je website, verlies je ze als nog.
  • Voorzie je website van relevante en inhoudelijke content en zorg voor een consistente toevoer van content
  • Focus je niet teveel op jouw specifieke DMU, 83% van de inkopers/beslissers vertrouwt namelijk op aanbevelingen van concullega’s (Gordon, 2018).
  • Adverteer gericht met display campagnes op een specifieke doelgroep
  • Plaats blogs op je website voor een betere vindbaarheid

Kortom brand awareness en content marketing gaan hand in hand. Echter kun je nog zo’n goede campagne bedenken, blijf er altijd van bewust dat het hele plaatje moet kloppen.

Xanne Geers
Accountmanager Jaarbeurs IT Media
Xanne Geers

Bronnen

Derksen, M. (sd). Marketingfacts. Opgehaald van Marketingfacts: https://www.marketingfacts.nl/berichten/de_5_gouden_regels_van_online_advertising
Gordon, J. (2018, February 20). 8 Essential B2B Brand Awareness Activities Every Marketer Should Master. Opgehaald van Lean Labs: https://www.lean-labs.com/blog/8-essential-b2b-brand-awareness-activities-every-marketer-should-master
Ladd, G. T. (2017, August 23). The Comprehensive Guide to Pitching HARO Successfully in 2017. Opgehaald van Buzzstream: http://www.buzzstream.com/blog/haro.html